Moderne Pepelke – Tamara Kajtazović

Kategorije: Avtor: Datum:

»Pepelka je dokaz, da čevlji lahko spremenijo življenje,« se rade tolažimo ženske pri nakupu že petnajstega para visokih petk, ki so pač nepogrešljiv in večen kos v naši omari (poleg tega, da lahko spremenijo življenje, jih moraš imeti v omari, ker nikoli ne veš, kdaj jih boš potrebovala za romantično večerjo z dragim ali slavnostni sprejem pri predsedniku – ženska mora imeti rezervo!).

Morda so k temu pripomogle pravljice, morda biološki procesi – študije namreč dokazujejo, da se pri nakupovanju sprošča dopamin, ki povzroča ugodje, podobno tistemu, ki ga doživlja odvisnik od drog. Dejstvo je neizpodbitno, ženske imamo rade čevlje (kaj šele lepe koktejl obleke) in obožujemo nakupovanje. Težko je pustiti lep par sandalov z usnjenimi električno modrimi paščki, ko pa se ti smehljajo iz police.

Ženske danes s čevlji ne bodo našle princa – do danes smo se že naučile, da obstajajo samo v pravljicah. Moderna Pepelka Carrie Bradshaw (iz pravljice Sex v mestu J) je nora na čevlje. Tudi na moške, vendar je samo čevlji nikoli zares ne razočarajo. Sama pravi v eni izmed epizod: »Moških morda res ne poznam, ampak čevlje, čevlje pa poznam.« Tudi danes ostaja element čevljev popularen. Resda so te misli zelo materialistične – svoje dobre volje pač ne moremo osnovati na paru novih čevljev. Vendar pa si lahko vsaj malce polepšamo dan z njimi. V kombinaciji s slastno kavo ob Ljubljanici in družbo najboljše prijateljice.

Paolo Nuttini v svoji pesmi najboljše povzame, zakaj čevlji še danes ostajajo kultni – »obujem si svoje nove čevlje in naenkrat je vse v redu; obujem si nove čevlje in vsi se smehljajo.« Čevlji že dolgo nimajo zgolj funkcije zaščite stopala. Sama sem si ravno včeraj kupila balerinke (razprodaje in trgovski triki mojo denarnico vedno speljejo na led) in današnje deževno jutro je bilo odličen izgovor za preizkus novih čevljev (dež pač ni najboljši prijatelj mojih poletnih sandalov). Ko sem prestopila prag vhodnih vrat, je posijalo sonce. Prepričana sem, da zaradi čevljev, in ne zaradi določenih meteoroloških pojavov. 😉

Menda ljudje, tako kot večina živali, asociiramo višino z močjo, kar je še dodaten razlog, da so visoke petke toliko bolj zaželene. Ravno zato je simbolika pri Klubu visokih petk toliko pomembnejša – članice so močne ženske, ki s svojo pozitivno energijo širijo znanje, izkušnje, dobre poslovne prakse in motivirajo ter so vzor ostalim ženskam, kot sledi iz poslanstva kluba.

Čevlji so čevlji – ščitijo in lepšajo naša stopala že tisočletja. Visoke petke pa niso samo čevlji. So simbol za ženske, ki si štejejo v čast, da so ženske. So simbol strasti, pozitivne energije in ljubezni do znanja in življenja.

Zadnji dogodki

Oglejte si naše dogodke.