Ali je pomembnejša pot ali cilj oz. kako gojzarji in visoke pete skupaj odkrivajo poti zadovoljstva – Manuela Bevčič

Kategorije: Avtor: Datum:

Davno je že tega, ko sem prebirala, da nam ob rojstvu vile rojenice in sojenice napovejo usodo, ki nam bo krojila življenjsko pot. Daleč v otroštvo seže tudi spomin, a vseeno neverjetno globoko zapisan, na vse prebrane pravljice o Sneguljčicah, Trnjulčicah, Pepelkah, kraljičnah in princeskah, katerih usoda je bila ravno tako že trajno zapisana – nebogljena in krhka lepotička in postaven princ, ki ji osmisli življenje. Nekje vmes se v zavest prikradejo še vse tiste neproporcionalne barbike in plavolase lutke ter razmislek o tem, da je nekje pač moralo ‘udariti ven’.

In je. Z zapriseženo in vdano držo feminizmu ter emancipirana razmišljanja o tem, kdo sem, zakaj sem in kam grem. Odgovori pa v stilu, zagotovo ne (samo) zato, da bom lepa, všečna in vdana.

In potem hodiš, se soočaš in prenašaš puhlice vsakdana in klišejske opazke o tem, kako je tebi lažje, ker si (všečna) ženska. In se kot ta prava bikica trmasto obrneš v drugo smer – nočem biti obravnavana (le) kot ženska, ampak kot svojevrsten in sposoben posameznik. In zavračaš vse, kar simbolizira tipično žensko – obnašanje, oblačenje, razmišljanje,… Si namreč samosvoja, neodvisna in preudarna in želiš ter zaslužiš, da te kot tako dojemajo tudi drugi. In se zgražaš ob tem, kako se obnašajo, oblačijo in razmišljajo ‘tipične ženske’, češ, a ne vidite, kaj nam delajo oz. občutiš bolečino in posledično vdanost v brezizhodnost stanja z vizualnimi podobami prežete družbe, da si to delamo same – in to pač (še vedno) najbolj boli.

In spet hodiš, leta se nabirajo, gubice se delajo, glava in duša pa vedno bolj polna zanimivih in dragocenih izkušenj in samospoznanj. In v nekem trenutku, ko prideš na vrh ali pač na cilj, osmisliš svojo pot! In si srečen ob zavedanju, da si našel pot spoznanja, da je pač tista ženska v visokih petkah in krilu ter tista ženska v gojzarjih, ki trmasto osvaja vrhove in vedno znova dosega (svoje) cilje v bistvu sama svoje sreče kovač, ups, kovačicaJ

 

In jo torej kujem – svojo srečo namreč, iz dneva v dan, uspešno in zadovoljujoče. Visoke petke mi namreč dajejo višino (ali pač dodano vrednostJ), žensko gracioznost in poglede drugih, gojzarji pa mi omogočajo širino, osebno spokojnost in svoje poglede.

Tako smisel življenja iščem s pomočjo obeh in ga na koncu poti najdem … v sebi. In vedno znova sledim prepričanju, da je pot cilj, če je cilj pot!

Zadnji dogodki

Oglejte si naše dogodke.