Visoke petke za petke. Ali morda celo za še kaj več? – mag. Edita Krajnović

Kategorije: Avtor: Datum:

Pripravljam se k pisanju vrstic, ki sem jih obljubila. Iz navdušenja, a dovolj pretehtano, da vem, da navdušenje ni hipno in bom obljubo držala.  Aleksandro prosim za besedilo slikarke, ki je dalo navdih. In nato se lotim pisanja. Za začetek v ‘search’, iskalnik po lokalnem disku, odtipkam geslo ‘Nancy Adler’ in potem misel steče.

»Vprašanje, ali so ženske drugačne voditeljice od moških je brezpredmetno, pravi prof. dr. Nancy Adler s kanadske McGill University, ki je v aprilu gostovala na IEDC Bled.  Pionirka raziskovanja globalnega voditeljstva, medkulturnega managementa in žensk v vlogi globalnih voditeljev stališče pojasnjuje s preprostim izračunom: dvakrat večji bazen zajemanja talentov pomeni statistično bistveno večjo verjetnost, da bomo izbrali najboljše voditelje. Ali kot pravi Rosabeth Moss Kanter: »Meritokracija ali omogočanje, da se talent povzpne do vrha, ne glede na to, od kod prihaja in ne glede na to, ali je ženskega ali moškega spola, je bistvo poslovnega uspeha v globalnem tržnem gospodarstvu. Enakost žensk in moških v tem smislu ni več politični nadstandard temveč konkurenčna nujnost.«  

Pogledam datum članka, napisanega za MQ revijo Združenja Manager, iz katerega je besedilo. Leto porekla: 2007. Pet let kasneje, leto 2012: dogodek in energija novega druženja Bisnode ‘Visoke pêtke za pétke’ (rada imam slovenščino – črke in njihov zapis – ostrivce in krativce – pogosto preverjam v SSKJ). Besede slikarke Alenke Grm Hribar, izpisane na PPT prosojnici, v Bisnode zelenih barvah, se nas/me dotaknejo, ustvarijo doživetje, mu dajo smisel in vizijo:

Po viziji je prišla želja, da val, v katerem je moja neizmerna notranja energija, razširim, da se dotakne soljudi. Nastanek vsake slike ima svoj namen. Bilo ji je usojeno, da se rodi. Moje slike govorijo o tem, kakšna so moja notranja spoznanja – kot starčeve gube govorijo o njegovem življenju in biti. V današnjem poslovnem svetu je to lahko videti kot kljubovanje. V jutrišnjem zagotovo ne bo.

Visoke petke so simbolične(avtorica tega zapisa si je celo drznila priti na druženje v čevljih brez petk in dobila možnost popravnega izpita).  Govorijo o tem, da si pustimo biti, kar smo. V celoti.  Ženske, ženstvene tudi v poklicu, ki ga opravljamo. V poslovnem svetu, kot strokovnjakinje. Skupaj s svojo intuicijo, zaznavami, čustvi, strastjo, pa tudi – in ni odveč, še posebej v časih, ki jih živimo – materinskim čutom in da, tudi ljubeznijo.

Tudi s tem bomo v bazen talentov, o katerih govorijo Adlerjeva, Moss Kanterjeva, pa tudi projekt sekcije managerk pri Združenju Manager Vključi.vse, zajeli globlje, z večjo žlahtnostjo, celoviteje. In kdo bi ga vedel … morda zazveni nerazumno, a tvegam: morda ženske, alias ‘visoke petke’ nosijo val tega, česar si v ekonomskem smislu želimo: višjo dodano vrednost?

Čista znanstvena fantastika? Ne vem. A včeraj mi je ravnatelj ene najboljših slovenskih gimnazij dejal, da po njegovih izkušnjah ženske prispevajo k višji storilnosti. Ker se morda moški okoli ali zaradi nje želijo potrjevati.

Hecno: govorila sva o inženirskem poklicu in ustvarjanju dodane vrednosti.

 

 

Zadnji dogodki

Oglejte si naše dogodke.