Sandra in njeni čevlji – Sandra Kecman

Kategorije: Avtor: Datum:

Ob sprejemu v Klub visokih petk sem prišla do logičnega zaključka: Vsaka pripadnica ženskega spola mora poznati svojo omaro s čevlji. Ker pa se je moja ‘omara’ v zadnjih letih širila, selila in sem z njo odrasla tudi jaz, je prišel čas za čistilno akcijo “Slovenija (Sandra), počistimo čevlje”.

Ob začetku akcije sem naredila temeljito raziskavo in preverila, kakšni čevlji se nahajajo v omari sodobne ženske. Ugotovila sem, da mora vsaka ženska imeti v omari vsaj ene čevlje z vrtoglavo visoko peto, ene udobne ampak hkrati ‘hude’ čevlje, ene superge, ene (ali več) japonke in seveda želja vsake ‘novodobne ženske’ – ene Manolo Blahnik.

S to mislijo v glavi sem se lotila čiščenja. Postavila pa sem si nekaj pravil.
Prvo pravilo: brez usmiljenja.
Drugo pravilo: brez sentimentalnosti.
Tretje pravilo:  če niso bili nošeni več kot 2 leti, gredo stran.

Prva težava se je pojavila, ko sem v zaprašeni škatli na vrhu omare našla moje prve visoke pete.
Težko se je ločiti od tistih prvih visokih pet. Spomnim se točno, kdaj in kje so bili kupljeni. Zanimivo je dejstvo, da mi je prve visoke pete kupil moj oče. Vedno je govoril, kako mora biti uspešna ženska urejena od glave do pet in kako pomemben del tega so čevlji.

Zaupal mi je tudi skrivnost: »Sandra, pravi moški bo opazil tudi tvoje čevlje.«

Spomnila sem se vseh lepih trenutkov, ki sem jih preživela v njih in še preveč dobro se spomnim vseh mučnih. Tisti mučni večeri, ko sem zadnji dve uri iskala samo še prostor, kjer bi se lahko spočila in sezula te preklete visoke pete. Vendar pa sem jih naslednjič spet obula in tiste prve ure sem se počutila odlično.

Nato so bile tu moje prve DC (superge), kupljene nekje ob koncu osmega razreda osnovne šole. Takrat, ko sem mislila, da so ‘skejterji’ res zakon,eksterni izpiti in vpis na gimnazijo pa najhujša preizkušnja v mojem mladem življenju. A ko sem prvič v njih zakorakala v petkov večer v Ljubljani, sem se počutila zelo odraslo.

Nekje na koncu  sem našla še step čevlje in jazz balet copate. V njih sem nastopala na vseh tekmovanjih, preplesala celo osnovno šola, pridobila veliko bolečin in prijateljstev. Spomnila sem se tistih časov, ko je bila najhujša nočna mora slaba ocena in največje veselje, ko se je moja osnovnošolska simpatija obrnila v mojo smer.

Obdržala sem maturitetne čevlje (čeprav so mi pretesni) in tiste, ki sem jih nosila v enem od najtežjih trenutkov mojega življenja.

Čevlji nas popeljejo v svet in z njimi doživljamo vse trenutke – tako slabe kot tudi dobre. Čiščenje oz. odstranitev le-teh je zame predstavljalo čisto pravo terapevtsko seanso.  Vendar pa sem s tem naredila prostor za nove čevlje in nove trenutke.

Zadnji dogodki

Oglejte si naše dogodke.