PO OVINKIH ali ŽENSKA DIPLOMACIJA – Neimenovana

Kategorije: Avtor: Datum:

Pred vami je malce drugačna zgodbica – posebna zgodbica visokih petk, ki pač v prenesenem pomenu ponazarja, kako moramo v njih hoditi skozi življenje. Tako, saj veste, pretkano in stoično.

Imam teto. Ki sicer ni moja prava teta, jo pa imam po svoje zelo rada in mi je v bistvu kot prava teta. Ta moja nenavadna teta mi je že pred poroko zaupala svojo življenjsko modrost in povedala takole: “Veš, draga moja, vsaka ženska misli, v začetku ko se poroči, da je zadela terno in ima ob sebi Gospoda Popolnega. Čimprej se sprijazni. Noben moški to ni. In to jih najbolj boli. Predvsem njihov ego. In če si pametna, jim boš ta ego pustila, če boš še bolj pametna, boš z njim zlahka vozila! Po svoje in zelo po ovinkih.”

Takrat je sicer nisem najbolje razumela, kaj natančno mi sploh želi povedati, ampak svojo zgodbo je podkrepila na sledeči način.

Teta in stric sta poročena že več kot 30 let. On izredno trmast in seveda zase popoln moški, ona malo manj trmasta in seveda popolna ženska. In stric se po svoji profesiji blazno spozna na vse rastline, kar jih obstaja okoli nas. In vsako leto seveda ON izbere rože, ki jih bosta postavila v balkonska korita. Teta žal tu nima nobene besede in vpliva, ker on se najbolje spozna na vremenske razmere, pa na škodljivce, ki bodo tisto leto aktualni v Sloveniji, da o legi balkona sploh ne govorimo. Seveda že več kot 30 let ON, ob njeni skromni bližini sicer, nakupuje te rožice v eni in isti vrtnariji in seveda teta kot nepoznavalka rastlinstva nima pravice glasovanja in ker je ta odločitev o nakupu rož povsem njegova, potem je tekom cvetenja rož v vsem svojem razcvetu in ponosu tudi stric, ki se ponovno ne more načuditi svoji odlični izbiri rož, ki tako čudovito cvetijo na njihovem balkonu – zato, ker je on ponovno prisluhnil naravi in nasvetom odličnega ter zaupanja vrednega vrtnarja.

Ja, seveda. Kar stric ne ve, da teta že 30 let pred tistim dnevom “D” nakupa rož v vrtnariji že en dan prej opravi izbor cvetlic skupaj z vrtnarjem. Po njeni izbiri, seveda. In potem ima seveda dogovor z vrtnarjem, kot redna stranka, da bo te rože svetoval njenemu dragemu možu. Verjemite mi, teta še bolj cveti nad svojo genialnostjo.

Hočeš – nočeš mi je dala vedeti, da moč argumenta v partnerski zvezi vedno najbolje ne zaleže, zato je treba po ovinkih.

Sama sem te ovinke tudi skusila. Bilo je že pred časom, pa še danes se zgodi pri nas kar pogosto kaj podobnega. Ampak moj dragi soprog ima pač en poseben občutek za starine, pa ne toliko za starine, kot bolj za kopičenje stvari. Pa seveda genetsko okvarjen občutek po moški liniji za barve, da o skladnosti sploh ne govorimo. Bilo je že pred časom in spravljali smo se v mesto. Pa sama z garderobo nikoli ne pretiravam – da se le počutim udobno, pa da barve niso na meni, kot da bi jih z ostankov pleskarskih veder pobrala.

Skratka, urejena sem ga že čakala na vratih, ko prikoraka… in… in…in…in…in…loveč sapo, prva misel ob pogledu na njegov pulover, ki mi je šinila skozi glavo, je bila: “Katere uboge mačke so ostale brez cunje za ležanje?” Naslednja misel pa je bila: “Madonca, je zrasel!” In še poslednja: “To mora dol z njega!”

Na njemu je bil razpet (pravilno ste prebrali, dobesedno razpet) nek star pleten pulover, ki mu je bil bistveno premajhen – rokavi na ¾ dolžine, srajca je med hlačami in puloverjem gledala ven za kakšnih 10 centimetrov, pulover je bil totalno »zmuckan«, skratka obup. Pa ne bi rekla popolnoma nič, če ne bi imel v omari cel kup kakšnih drugih puloverjev, ampak še danes si nisem na jasnem, od kod ga je sploh pobral. Njegovo izbiro sem samo komentirala z obupanim glasom: “Ja, ljubiiiiii… a, hm… kaj pa se je zgodilo?” Sam pa mi je začel nadvse ponosno razlagati, kako je na dnu omare našel pulover, ki mu ga je za 18. rojstni dan zanj naredila njegova mama!!! In ta pulover mu je še vedno prav! Sama sem nato še hitro uporabila matematiko in mu povedala, da je ta pulover star več kot 30 let in res ni za nikamor.

Nekje vmes sem še poslušala, da ne znam ceniti ročnega dela, ampak takšnim oblačilnim ekscesom soproga sem se tisti dan odločila narediti konec. V končni fazi, omare so tudi prenapolnjene in potrebne osvežitve.

Po mučnem in dolgem pogovoru z njim in razlagi, zakaj debel volnen pulover z vzorci snežink ni primeren za poletna obmorska pohajkovanja in zakaj korenček hlače več niso primerne za njegovo privlačno zadnjico, sva naredila čistko v omari. V bistvu jo je naredil bolj on. Takrat sta dve vreči oblačil dobesedno romali v smeti, dve v dobrodelnost, dve sta pa bili primerni za menjavo letno – zimske garderobe. In ker smo takrat še v starem stanovanju imeli premalo prostora, sva tako “skladiščila” svojo garderobo v moji sobi pri mojih starših v štajerski prestolnici. Danes naj vam tiho prišepnem, da sem pač po ovinkih kar nekaj stvari popolnoma nenosljivih zmetala tudi v ti dve tretji vreči, ki so pa kasneje po mojem ponovnem pregledu romale v koš. A mislite, da jih pogreša? Da jih je sedaj po 5-ih letih od tega dogodka sploh pogrešil?

In če bi katerokoli stvar pogrešal pri nas doma, bi mu rekla, da je sigurno ta reč “locirana” v garderobi na Štajerskem, ko pa bi iskal na Štajerskem, pa bi mu rekla, da je sigurno slabo pogledal doma… Po ovinkih seveda.

Enkrat sem se sicer zarekla in je zvedel, da sem ga malo zvozila »po ovinkih« glede njegove garderobe.  Ampak mi je pa vseeno priznal, da sem pa uporabila visoko stopnjo diplomacije.

Da mi je pol oproščeno.

Vsaj pol.

 

Zadnji dogodki

Oglejte si naše dogodke.